Napsal/a: / 25.11.2024
ZEPTALI JSME SE JEDNOHO ZE ZÁSTUPCŮ PŘEDNÍCH ITALSKÝCH VÝROBCŮ ZMRZLINOVÝCH STROJŮ, NA ČEM BY NEMĚLI JEJICH ZÁKAZNÍCI ŠETŘIT A JESTLI JE PRAVIDELNÝ SERVIS NUTNOSTÍ, NEBO JEN ZBYTEČNOU POVINNOSTÍ.
Petr Špička - obchodní ředitel společnosti Eiskon, spol. s.r.o.
Co je důležitější – kvalitní zmrzlina, nebo špičkový stroj?
Obě dvě věci jsou stejně důležité a jedna bez druhé nedává příliš smysl.
Je třeba si uvědomit, že bez kvalitního stroje a prvotřídních surovin dobrou točenou zmrzlinu prostě nevyrobíte. Přirovnal bych to ke steaku. Sebelepší steak bez kvalitního grilu správně nepřipravítea z nekvalitní suroviny ani špičkový šéfkuchař žádný zázrak nevykouzlí.
Na co by se měli prodejci při výběru stroje určitě zaměřit?
Určitě doporučujeme koupi stroje konzultovat s odborníky, tedy renomovanými prodejci. Správný výběr stroje je zásadní pro podnikatelský úspěch. U nás v Eiskonu vždy preferujeme osobní schůzku se zákazníkem, ideálně i s prohlídkou místa a doporučením nejvhodnějšího modelu podle požadavků zákazníka.
Důležité je kromě výrobní kapacity stroje správně zvolit chlazení stroje (vzduchem nebo vodou), zjistit si informace, jak funguje servis u prodejce, jaká je dostupnost náhradních dílů apod. Zákazníkům doporučujeme a nabízíme stroje zdarma k vyzkoušení v našem školicím centru v Brně. Pak má zákazník opravdu jistotu, že nekupuje zajíce v pytli.
Vaše stroje patří spíše k dobře vybavenému mercedesu a tomu odpovídá i cena. Nestačil by začínajícímu prodejci levnější stroj?
Na tuto otázku je velice snadná odpověď. Stačí se podívat, jak fungují a jaké technologie používají zmrzlináři, kterým business funguje. Používají ty nejkvalitnější technologie, protože dobře vědí, že jim tyto stroje budou kapacitně stíhat mrazit zmrzlinu vždy ve stejné kvalitě, ať je v létě 20°C, nebo 35°C, že jsou schopní během pár hodin prodat i 1000 porcí, což prostě levné stroje nikdy nejsou schopné vyrobit. Dalším faktorem je, že kvalitní technologie jsou konstruované na každodenní náročný provoz a životnost strojů se pohybuje minimálně okolo 10 let.
Máte spočítané, za jak dlouho se investice klientům vrátí?
Návratnost stroje záleží samozřejmě na prodeji zmrzliny, ale průměrné prodejní místo si na investici do stroje vydělá za dvě sezony.
Jaká je životnost stroje a jaký vliv na ni má profesionální servis?
Jak jsem se již zmínil, životnost strojů je průměrně okolo 10 let, ale běžně servisujeme i stroje, které jsou staré i 20 až 25 let a stále perfektně fungují.
Důležité je se o stroj jako o výrobní prostředek starat a provádět jeho pravidelné servisní prohlídky, což vám zaručí jednak dlouhou životnost stroje, ale hlavně jistotu, že ho máte připravený na sezonu a vaše zmrzlina bude stejně dobrá, jak když jste měli stroj úplně nový.
O jaké stroje je mezi klienty největší zájem?
Největší poptávka je po klasických strojích na dva druhy a míchanou zmrzlinu. Jedná se o stroje s velkou kapacitou a samostatným chlazením každé příchutě zvlášť, konkrétně o typ Carpigiani XVL 3 P Classic. Stále častěji je požadavek na stroje s autopasterizačním cyklem (samočisticí cyklus), což jednak hygienicky ošetřuje směs ve stroji, a hlavně prodlužuje i dobu, kdy je nutné stroj čistit a dezinfikovat. Rovněž naši zákazníci vyžadují lepší kontrolu nad strojem, tudíž je stále častěji využívána služba vzdáleného přístupu ke stroji přes internet, kde má zákazník snadný přehled o počtu vydaných porcí, naplánovaného mytí a případných alarmech během provozu.
Copyright © 2024 - created in Zlin by WebooAll rights reserved